OZANADnevni centar za rehabilitaciju i radne aktivnosti (Centar OZANA)

Osnovan je 2002. godine. Udruga „OZANA“ je osnivač  Centra.

Trenutno skrbimo o 49 korisnika, a program provode stručne radnice (6 u neposrednom radu) u prikladno uređenom i opremljenom prostoru.

Program za mlade i
odrasle osobe
s intelektualnim teškoćama

Program objedinjava rehabilitacijsko – terapeutske aktivnosti i sadržaje socijalnog karaktera, a polazište pri izboru sadržaja i kreiranju svakodnevnog ritma i dinamike rada, temelji se na individualnim specifičnostima korisnika, te je u skladu s tijekom godine, tj. obilježavanjem svetkovina i blagdana.

Rehabilitacijsko – terapeutske aktivnosti razvijaju motoričku spretnost, kreativno izražavanje, samostalnost i samopouzdanje, smanjuju negativne učinke simptoma oštećenja, te razvijaju socijalne kompetencije kod korisnika, a ostvaruju se kroz:

Radionicu
ručnog rada
Radionica obuhvaća sljedeće sadržaje: izradu rukom rađenih lutaka, krojenje i šivanje dječjih igračaka, pletenje i kukičanje, vezenje i tkanje, šivanje i vezenje upotrebnih i ukrasnih predmeta
Radionica strojnog šivanja
Na radionici se šivaju ukrasni predmeti i upotrebni predmeti (pregače, torbe, stolnjaci,…). Radionica također obuhvaća i šivanje programa za djecu (igračke, jastuci…)
U radionici vuna prolazi kroz češljanje, bojanje, filcanje te na kraju od nje nastaju ukrasni i uporabni predmeti. Vuna se spašava od bacanja u okoliš, a korisnici na taj način razvijaju finu motoriku, strpljivost i međusobnu interakciju.
dramske igre
i vježbe
Radionica dramskih igara I vježbi obuhvaća redovite radionice, te postavljanje predstava vezanih uz proslave svetkovina i drugih manifestacija.
Radimo oblikovanje u glini, brusimo, pečemo, oslikavamo te glaziramo.
Radionica podrazumijeva terapijski rad na izradi ukrasnih i uporabnih predmeta
Radionicom učimo korisnike kako brinuti o sebi (higijena, zdravlje, prehrana, oblačenje), kako održavati prostor, osamostaljivanju u kretanju gradom, kuhanju…
likovnu radionicu i radionicu likovne terapije
Slikamo u raznim tehnikama, izrađujemo čestitke, pozivnice i zahvalnice za vjenčanja, oslikavamo platnene torbice, majice i svilu, izrađujemo ukrasne predmete i dr. Radionica likovne terapije koristi razne tehnike, materijale i motive, te kroz individualni i grupni rad razvija potencijalne snage svake osobe.
plesnu radionicu
Plesna radionica se sastoji od koreografije irskog plesa i domaćeg folklora, ritmičkih igri i slobodnog plesa. Kroz ples naši korisnici vježbaju ritam i koordinaciju.
sportsku radionicu – plivanje i stolni tenis
Na sportskoj radionici radimo svakodnevne vježbe razgibavanja, plivamo te igramo stolni tenis. Također se pripremamo za razna takmičenja – Specijalna olimpijada, Prvenstvo Hrvatske u plivanju za osobe s invaliditetom, regionalno takmičenje u organizaciji PK za ljude sa posebnim potrebama „Natator“.
Zbor OZANA
Pjevački zbor OZANA osnovan je početkom 2019. godine. Obrađuje etno pjesme iz svih krajeva Hrvatske, a u svom radu koristi glazbenu igru i orffov instrumentarij.
RADIONICA VRTLARSTVA I OSNOVA BOTANIKE
Vrtlarenjem učimo kako okopavati vrt i cvjetnjak, sijemo, sadimo (povrće, ljekovito i ukrasno bilje i cvijeće), plijevimo, zalijevamo, brinemo o vrtu, o zaštiti bilja te na kraju procesa beremo plodove, obrađujemo ih i prerađujemo.

Sadržaji socijalnog karaktera razvijaju socijalizaciju i integraciju, a obuhvaćaju:

 • Proslave rođendana
 • Obilježavanje svetkovina i tradicijskih događanja
 • Organiziranje izložbi radova nastalih kroz svakodnevne aktivnosti
 • Sudjelovanje u društvenom i kulturnom životu grada
 • Izleti u prirodu
 • Zajedničko ljetovanje i zimovanje
 • Projekti koje provodimo uz redovite rehabilitacijske aktivnosti

Program obuhvaća i suradnju s roditeljima, te pedagoški rad djelatnika koji se provodi kroz:

 • Roditeljske sastanke koji, pored tehničkih informacija, sadrže i predavanja i radionice za roditelje sa stručnim temama i sa stručnim vodstvom
 • Posjeti roditeljskom domu korisnika
 • Redovan tjedni stručni rad i usavršavanje djelatnika
 • Suradnja sa Centrima za socijalnu skrb
 • Suradnja i izmjena iskustava sa srodnim ustanovama u Zagrebu

Galerija

Galerija fotografija Programa za mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama

Kontakt

Kontakt info za: OZANA – dnevni centar za rehabilitaciju i radne aktivnosti

Ured voditeljice
pavica@centarozana.hr
Ured ravnateljice
ozana@centarozana.hr
01/6267541
01/6114290