U knjižnici Voltino mogla se  pogledati naša izložba jaslica od filcane vune.

Vunene jaslice nastale su u radionici obrade i oblikovanja vune tijekom studenog i prosinca 2020. godine. U svakoj rukotvorini sudjelovale su marljive ruke Ozanovaca – korisnika, sudionika rehabilitacijsko – terapeutskih aktivnosti Centra OZANE. Voditeljica radionice je Branka Brčić-Crnković.

Zbog “potresnih” dešavanja u zadnje vrijeme organizirali smo radionicu Savjeti o sigurnosti-što treba imati u torbi u slučaju potresa.

KUHERAJ

Neprospavana noć, uzbuđenje i veliko iščekivanje kad će konačno početi… čak i pokoja suza.

Kad ste se vi zadnji put toliko obradovali kuhanju?

Jer, upravo su tako reagirali naši korisnici kad su dobili poziv da se uključe u online radionicu kuhanja.

Radionica je nastavak i dio Ozaninog programa za stjecanje vještina za samostalni život koja se inače odvija jednom tjedno u jutarnjem program, a prelaskom na rad na daljinu morali smo se prilagoditi i omogućiti svim zainteresiranima da nastave sudjelovati u učenju kuhanja. Odaziv i interes korisnika za sudjelovanje je velik, svi su uzbuđeni kad ih se pozove i vesele se novim susretima. Korisnici su aktivno uključeni u odabir jela i recepata za pripremu te svako može dati svoj prijedlog i ideju za buduće susrete.

Radionica je namijenjena korisnicima i njihovim roditeljima, a odvija se preko video poziva u Whatsapp grupi. Svaki put učimo kuhati novo jelo ili pripremamo neki desert, a recepte odabiremo prema jednostavnosti pripreme kako bi korisnici mogli uspješno napraviti ono što se traži. Prije početka radionice, šalju se upute i recept sa potrebnim sastojcima kako bi se svi mogli pripremiti za rad.

Radionicu je vodila Ljiljana Škrlac Bićanić, online prijenos omogućila Kristina Horvat.

  • Crtanje formi karakteristično je za waldorfski pristup radu. Crtanje formi je proces kojim linija na papiru slijedi nevidljive ritmove i pokrete u prirodi i nama. Razvija fleksibilnost mišljenja, finu motoriku, osjećaj za estetiku. Crtajući forme (cvijeta, mandale, rozete) pratimo princip od unutarnjeg prema vanjskom i obrnuto – tražimo odgovarajuću vanjsku formu za određenu unutrašnju i obrnuto. Crteži koji tako nastaju su prekrasni, zar ne?
  • 5 mladih studenata socijalnog rada iz udruge Aktivni građani provodi projekt pod nazivom “Filcaj solidarnost”. Kao partnerska organizacija, 29.01.21.  sudjelovali smo u održavanju radionice filcanja. Projekt “Filcaj solidarnost” financira Agencija za mobilnost i programe EU iz fondova Europske snage solidarnosti.
  • Udruga invalida rada zamolila nas je da u kratkom filmiću predstavimo našu akciju UPLETIMO SE! kako bi nam se i njihovi članovi mogli pridružiti! Akcija je i dalje aktualna! Nemojmo zaboraviti da pletenje i kukičanje imaju terapeutske učinke i mogu nam pomoći da se lakše nosimo s ovim neobičnim vremenima i okolnostima! Radionica pletenja i kukičanja-Upletimo se

Autor: Sandra Kerovec, voditeljica Štrikeraj café-a, Udruga  “OZANA”