I dalje smo angažirani na kampanji „UPLETIMO SE“:

– Humanitarnu akciju „Upletimo se“ možete pogledati Kod nas doma, RTL Danas

– 12.11. gostovali smo na Radio Sljemenu “Civilna abeceda”

– 12.11.2019. održali smo mobilni Štrikeraj u knjižnici Sloboština

 – 14.11.2019. gostovali smo na Dobro jutro Hrvatska sa Humanitarnom udrugom Fajter Dobro jutro Hrvatska

– 15.11.2019. Radionica u Travnom okupila je sve uzraste. Neki su pokazali svoje vještine, a neki su tek naučili nove, no zajedno smo izradili pregršt kvadratića koji će postati deke za zagrebačke beskućnike.

– 19.11.2019. u sklopu humanitarne kampanje “Upletimo se” u Art kino KIC održali smo javnu tribinu o terapeutskim učincima pletenja za pojedince. Priznati medicinski i pedagoški stručnjaci s okupljenima su razgovarali o tome kako ova vještina pomaže, između ostalog, pri nošenju sa stresom, depresijom, borbi s multiplom sklerozom te pri oporavku od moždanog udara. Hvala svim gostima izlagačima koji su nam prenijeli znanstvene dokaze i osobna iskustva o terapeutskom i humanitarnom potencijalu pletenja i kukičanja. Više na linku humanitarni-aspekt-pletenja-strucnjaci-slozni-na-javnoj-tribini-akcije-upletimo-se-igle-i-vunu-u-ruke

– 22.11.2019. smo se okupili na Večeri igle i vune, gdje smo vještine pletenja i kukičanja podijelili s mnogim zainteresiranim građanima. Hvala baru Botaničar na ustupljenom prostoru i Digital produktu na printu i kapafixu za našu panel raspravu!

Hvala vrijednim učenicima i profesorima u Drvodjeljska Škola Zagreb na pomoći u našemu projektu Upletimo se izradom božićnog drvca.

Više o humanitarnoj kampanji „Upletimo se“ možete pogledati na našoj Facebook stranici te na https://www.udruga-ozana.hr/strikeraj-cafe/

-07.11.19. Održali smo radionicu filcanja u OŠ Voltino

-25.11.19. slavili smo rođendane svih koji su rođeni ovaj mjesec!

-27.11.-30.11.2019. smo kao i proteklih godina uoči Adventa realizirali projekt “Advent u OZANI” koji povezuje u kreativnom stvaralaštvu naše korisnike i sve prijatelje „OZANE“.

I ove su  godine, kao i dosadašnjih, naši korisnici, vrijedno izrađivali svijeće od pčelinjeg voska, tijekom jeseni prikupljali razno ukrasno bilje, bobice, šišarke i sl. kojima smo ukrašavali vijence.

Najtoplije hvala Lenardu Stipkoviću na izradi prekrasnog videa koji prikazuje našu radionicu! Video na linku Radionica izrade adventskih vijenaca

-30.11.2019. smo sudjelovali na UPSET ART Festival inkluzije i umjetnosti osoba s invaliditetom u Centru za kulturu Trešnjevka sa:

  • NASTUPOM “Ples prečica do radosti”

Korisnici Centra OZANA pod vodstvom Branke Brčić-Crnković plešu irski ples već  14 godina. Dosad su nastupali na niz manifestacija u Zagrebu, Hrvatskoj i u inozemstvu. Naime, gostovali su u Belgiji i posredstvom televizije njihov rad i nastup je prikazan na kineskoj televiziji kao primjer alternativnog oblika rehabilitacije osoba s intelektualnim teškoćama. Uz uživanje u plesu marljivo savladavaju svake godine sve složenije koreografije. Specifičnost plesa je u tome što svi korisnici koji žele plesati pohađaju  plesnu radionicu i nastupaju bez obzira na stupanj sačuvanih funkcionalnosti. Oni koji imaju manje motoričke i druge smetnje, pomažu onima koji imaju veće teškoće. Najvažnija je želja, motiviranost i radost. Ove godine uz irski ples naučili su i nekoliko koreografija domaćeg folklora. U tome im je volonterski  pomogao gospodin Antun Leinveber, član „Lada“.

  • PREZENTACIJOM NA ŠTANDU projekta “Sanjam, letim, živim” i projekta „Šlamprla reciklira“

Korisnici udruge “OZANA”, osobe s invaliditetom ne žele biti samo primatelji pomoći, oni žele pomoć pružati i zato  projektom “Sanjam, letim, živim” potvrđuju smisao ljudskog postojanja na Zemlji-biti usmjeren na drugog, pomagati drugome, radeći za drugog ostvarivati se i pomagati tako i sebi. Ovim projektom ukazujemo na to da bez obzira na to kakav je naš životni put uvijek možemo letjeti i ŽIVJETI, jer snovi se ostvaruju ako u njih dovoljno snažno vjerujete, a vaši vam prijatelji pomognu vjerovati. Iskukičali smo, ispleli i isfilcali leptire narančaste boje, ili s naranačastim detaljima, jer upravo je narančasta boja koja se smatra bojom optimizma i životne energije (potrebne za let) ujedno i zaštitna boja Multiple skleroze. Planiramo prikupit sredstva  za  kupnju sprava za pasivno vježbanje za Društvo multiple skleroze Grada Zagreba i za asistivnu tehnologiju za poticanje komunikacije i razvoja govora kod malih  korisnika “OZANE”-djece s teškoćama u razvoju.

Projekt „Šlamprla reciklira“ podiže razinu ekološke osviještenosti  kod  svih dionika projekta. Prikupljaju se košulje od kojih nastaju upotrebni predmeti (jastuci, torbe, dječje igračke, navlake za stolce…). Na taj način se unaprijeđuju znanja i vještine ručnog rada kod svakog korisnika, motoričke sposobnosti korisnika, podiže se  razina socijalne kompetencije kod naših korisnika, naročito provedbom  sljedećih aktivnosti: vježbanje  vještina vezanih uz praktično-osobne potrebe (briga o sebi,  korištenje resursa   lokalne zajednice …), usvajanje i vježbanje  operativnih znanja koja su uvjet za što neovisnije življenje (komunikacijske vještine, snalaženje u  okolini, komuniciranje s članovima lokalne zajednice …), usvajanje znanja za poticanje emocionalnog i socijalnog razvoja (odnos prema sebi i drugome), rad na poticanju interesne,  praktične i kreativne sposobnosti (društvene aktivnosti, druženja uz rad na projektnim aktivnostima, aktivnosti Štrikeraj cafe-a,  briga o okolišu-recikliranje, prezentiranje projekta).

Na Upset art festivalu sudjelovali smo i na radionici “Od majice do vrećice” koju je za nas organizirao Zeleni klik!