• 01.04.2020. svakim smo danom sve vještiji u ovoj komunikaciji na daljinu s polaznicima naših radionica. Dan redovito započinjemo zajedničkim vježbanjem. Iako ovih dana ne možemo pjevati zajedno, pripremamo se za dane kad ćemo to opet moći. Naši korisnici slažu listu prijedloga pjesama, a voditeljica zbora pronalazi tekstove i note. Usput i kod kuće pjevaju na sav glas. A kad ponovo krenemo obrađivati vrt imat ćemo spremne i drvene štapiće kojima ćemo označiti gredice, jer ih O.K. marljivo izrađuje. Sad je prava prilika da uvježbavamo aktivnosti svakodnevnog života, posebno one koje su vezane uz domaćinstvo. Mnogi naši korisnici su već poprilično vješti u pripremi omiljenog im napitka i pripremi jednostavnih jela. Danas smo učili kako se priprema zobena kaša.
  • Termin “Mobilni štrikeraj” ovog puta ima malo drugačije značenje – uz sve mjere opreza opskrbljujemo korisnike vunom i priborom za pletenje te im i na taj način, uz svakodnevni rad preko WhatsApp grupe, također pružamo podršku.
  • 06.04.2020. s Cvjetnicom nam je stigao i Veliki tjedan i polako se pripremamo za Uskrs te su sve naše aktivnosti s korisnicima usmjerene na pripreme i iščekivanje tog blagdana.

Ove je godine Cvjetna nedjelja bila drugačija. Iako je vani bio prekrasan sunčani dan, pridržavali smo se preporuka Nacionalnog stožera i ostali doma. Oni koji imaju vrtove podijelili su s nam fotografije rascvjetanih biljaka a ostali su se divili ljepotama proljeća kroz prozor ili sa balkona. Crtali smo i maslinove grančice i svoje omiljene proljetnice te promišljali o tome što Cvjetnica, odnosno Cvjetna nedjelja znači…

Uz slavlje Uskrsa najčešće se vežu brojni simboli i običaji u raznim zemljama a jedan od onih koji nam je svima zajednički je ukrašavanje pisanica, za što postoji čitav niz raznih tehnika. Uz jaje najčešći simbol Uskrsa su zečići i pilići. Svi oni simboliziraju novo rođenje, plodnost, novi život pa time i Isusov izlazak iz groba i Uskrsnuće.

Ovaj smo se tjedan odlučili baciti na kreativan posao izrade svega gore navedenog. Ideja je mnogo, snalazimo se s materijalima koji su nam na raspolaganju (kako ne bismo nepotrebno izlazili iz kuće) a rezultati su očaravajući, zar ne?

  • Vježbanje i redovna fizička aktivnost sastavni su dio našeg rada s korisnicima. Naše voditeljice svakodnevno s korisnicima dijele video vježbe (mnoštvo je materijala na internetu) a za program vježbanja pobrinuli su se i u Plivačkom klubu Natator, kojeg su mnogi Ozanovci članovi. Jedan primjer takvog programa možete pogledati ovdje: https://bit.ly/2UQp14u
  • 14.04.2020. Vatrogasci su odlučili kako će se malena zebra zvati ISKRA.

Dok su se još prikupljali prijedlozi imena, mi smo ih imali mnoštvo: Nada, Sunačna, Flora, Ozana… uz svako predloženo ime bio je priložen i crtež zebrice. Dijelimo ih s vama zajedno s nadom da ćemo Iskru uskoro imati priliku upoznati uživo ❤️🦓❤️

https://zoo.hr/vatrogasci-zebrici-dali-ime-iskra/

Puše li vani vjetar ili ne otkrivaju nam i naše vjetrenjače koje smo s puno mašte vrijedno izrađivali. Također smo promatrali stabla i crtali ih.

  • 22.04. 20. obilježili smo Dan planeta Zemlje
  • 27.04. proslavili smo Dan OZANE- Dan Blažene Ozane Kotorske, po kojoj smo dobili ime. Ona je naša zaštitnica i znamo da je i sada uz nas. Svi znamo da se ona za života zauzimala i molila za sve potrebite, rekli bismo danas, bez ikakvih predrasuda, pa sigurno to i sad čini. Mi se trudimo slijediti njen primjer i brinuti i skrbiti o našim korisnicima na najbolji mogući način na koji znamo i umijemo, a pritom ne zaboravljamo biti zahvalni jer nam je pružena prilika ostvarivati se i bivati boljim ljudima upravo kroz ovaj poziv.

Naš KUHERAJ dio je radionice za samostalno življenje.

Ovaj program sadrži različite aktivnosti koje su dio svakodnevnog života naših korisnika i usmjerene su na samu osobu – kroz radionicu učenja kulinarskih vještina korisnici se upoznaju sa vrstama hrane i načinom pripreme, upoznaju i uče rukovanje kuhinjskim aparatima i pomagalima, uče o higijeni rada u kuhinji, opreznom rukovanju plinom, strujom i vodom.

  • Tijekom razdoblja rada OZANE u novim okolnostima COVID19 vidljivo je da korisnici imaju sada prilike svoja znanja i kompetencije stečene u programima OZANE uvježbavati u vlastitom domu, naročito vještine kuhanja i pripreme kolača.
  • 29.04. se slavi Međunarodni dan plesa. Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Zaplešite s nama!

https://youtu.be/vY02C3i9FEI

https://youtu.be/4W4m8VEMA3w

Hvala mojzagreb.info na objavi: http://mojzagreb.info/zagreb/