Pridružite nam se u izradi rukavića za oboljele od Alzheimera i drugih demencija

Inicijativu Isprepletimo ruke! započeli smo u proljeće 2021. godine. Po uzoru na slične inicijative u inozemstvu, pletemo i kukičamo rukaviće za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti ili drugih demencija.

„Rukavić“ (engl. twiddle muff ) je pleteni ili kukičani tuljac u koji se s obje strane mogu staviti ruke. Ukrašen je sa puno detalja, također pletenih ili kukičanih, s vanjske i unutarnje strane, koje oboljeli mogu istraživati i vrtjeti prstima. Živih je boja te pruža vizualnu, taktilnu i senzoričku stimulaciju istovremeno osiguravajući da ruke budu ušuškane i na toplom. Osim što na oboljele djeluje utješno i umirujuće, stimulira njihovu motoriku i spoznaju.

Upute za izradu rukavića možete preuzeti ovdje.

Rukavići nastaju radom vrijednih ruku korisnika „OZANE“ te okupljenih oko našeg Štrikeraj café-a, kao i svih ostali koji su se odazvali našem pozivu preko društvenih mreža i medija. Rukaviće doniramo obiteljima oboljelih ili ustanovama koje provode skrb o oboljelima.

Inicijativu podržava Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Hrvatskog liječničkog zbora i Referentni centar za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi te Hrvatska Alzheimer alijansa. Posebno smo zahvalni za suradnju prof.dr.sc. Ninoslavu Mimici koji je našu inicijativu prepoznao i podržava je.

Znate li nekog kome bi dobrodošao rukavić?

Želite nam se pridružiti u njihovoj izradi ili nas na bilo koji drugi način podržati?

Želite li organizirati radionicu izrade rukavića ali ne znate od kuda krenuti?

Za sve informacije obratite nam se na: strikeraj.cafe@centarozana.hr

Upute o održavanju rukavića prilažemo uz svaki donirani rukavić te ih možete preuzeti ovdje.