U povodu pokretanja kampanje, iz udruge upozoravaju na nedovoljne kapacitete vaninstitucionalne skrbi za mlade i odrasle s intelektualnim teškoćama. Potrebe rastu, a broj mjesta u programima radnih aktivnosti i socijalizacije se ne povećava razmjerno potrebama.

Udruga OZANA pokrenula je kampanju Za novih 30! i na crowdfunding platformi čime nastavlja skupljati novac za programe učenja, rada i socijalizacije mladih i odraslih osoba s intelektualnim teškoćama. U gradskim prostorima u Vukovarskoj svakodnevno ih provodi već 30 godina. Trenutačno ih koristi 49-ero osoba s intelektualnim teškoćama u dobi od 23 do 54 godine, pod vodstvom desetak stručnih djelatnika.

Štićenici pod okriljem OZANE sudjeluju u umjetničko-terapeutskim, odgojno-obrazovnim i sportskim aktivnostima. Uče brinuti o sebi i zdravlju, pripremati jednostavnija jela, uključuju se u plesne i glazbene sadržaje. Obrađuju vrt, odlaze na izlete. Ručni rad poput kukičanja, pletenja, tkanja, keramike i filcanja vune djeluje na njih i terapeutski. Okruženi prijateljima i podrškom, ovdje nalaze svoje mjesto, radost i svrhu.

Ukupni mjesečni trošak skrbi po korisniku iznosi oko 3.500,00 kuna. Radi se o izdacima za prehranu, režije, materijale za radionice i plaće za stručne djelatnike. Iz sadašnjih izvora financiranja – ministarstava, projekata i privatnih donatora – udruga uspijeva pokriti oko 70 posto tog troška. Vodstvo se nada da će kroz donacije putem međunarodne crowdfunding platforme prikupiti još 530.000,00 kuna, koliko im nedostaje da bi nesmetano nastavili programe u istom opsegu.

-Kapaciteti za ovakvu vrstu podrške se proširuju znatno sporije od realnih potreba. Svake godine iz školskog sustava izlazi nova generacija mlađih odraslih osoba s intelektualnim teškoćama. Oni se često ne uspijevaju uključiti u tržište rada, što ih vodi u izolaciju i osamu, a broj mjesta u programima kakve ima OZANA – u kojima bi još desetljećima mogli biti aktivni i okruženi prijateljima i podrškom – se ne povećava razmjerno potrebama, objašnjava tajnica udruge OZANA Sandra Kerovec.

Iznos po korisniku osiguran kroz redovne izvore financiranja nije se povećao još od 2009. godine, a troškovi su od tada do danas značajno porasli.

-Nedovoljan je broj programa i premalo novih ugovora s pružateljima usluga koji imaju kapacitete i odobrenje za veći broj korisnika, kaže Barbara Sajko, ravnateljica Centra OZANA koji je istoimena udruga osnovala 2002.

-Vjerujemo da smo kao društvo dosegli civilizacijsku razinu na kojoj nije prihvatljivo ostavljati osobe s intelektualnim teškoćama izolirane, kod kuće i bez uključivanja u neki od organiziranih programa. Uvjereni smo da korisnicima i njihovim obiteljima trebamo ponuditi bolje od toga. Naše iskustvo i praksa pokazuju da je drugačiji život moguć za odrasle s intelektualnim teškoćama, no u Hrvatskoj još nije dovoljno poduprt, naglasila je Sajko.

Od osnivanja 1991. OZANA kontinuirano provodi programe za osobe s teškoćama u razvoju i intelektualnim teškoćama, a do sada je kroz njih prošlo više od 120-ero djece te i 70-ak mladih i odraslih osoba. Krajem svibnja proslavila je 30 godina djelovanja. Na proslavi je pokrenula kampanju pod geslom Za novih 30!, u kojoj prikuplja novac za nastavak programa učenja, rada i socijalizacije, po kojima je prepoznata i u stručnim krugovima i u inozemstvu. Programske aktivnosti OZANE podržava pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

-OZANA svojim životnim programima od samih početaka djelovanja nije samo mjesto razonode i zabave već pravo životno učilište socijalnih i radnih vještina. Programi OZANE stvarani su na principima zajedništva, uzajamne podrške, slobodnog razvoja interesa i talenata sa svrhom osnaživanja osamostaljivanja i neovisnosti osoba s intelektualnim teškoćama s jedne strane i poticanja sinergijskih spona OZANE sa zajednicom s druge strane – rušeći predrasude i doprinoseći međusobnom upoznavanju i boljem razumijevanju. Nesumnjivo programi OZANE izravno sprečavaju institucionalizaciju osoba s intelektualnim teškoćama, baštineći konvencijska načela prava na dostojanstven život u zajednici. Naša je zadaća sačuvati ovu vrijednost – koja opstaje zahvaljujući energiji i entuzijazmu ove velike obitelji koju čine ne samo zaposlenici, već i korisnici, njihove obitelji, prijatelji, suradnici. Međutim, entuzijazmom se ne mogu podmirivati troškovi, ne mogu se uključivati novi korisnici, a upoznati smo sa sve dužim listama čekanja i pojačanim interesima za uključivanje u njihove programe, ali i s nemogućnostima da OZANA zbog ograničenih kapaciteta uključi sve one kojima bi njihovi programi osigurali kvalitetan život u zajednici. Bez osigurane podrške OZANI-mnogim osobama s intelektualnim teškoćama uskratit ćemo pravo na život u zajednici jer neće dobiti priliku razviti svoje potencijale i osmisliti život i omogućiti uključenost, poručila je pravobraniteljica Slonjšak.

Kampanji Za novih 30! može se donirati na crowfunding stranici https://gogetfunding.com/za-novih-30/, uplatom na IBAN: HR1223600001101403726 ili skeniranjem barkoda: