Ozana prikuplja donacije za nastavak uhodanih programa učenja, socijalizacije i terapije za osobe s intelektualnim teškoćama, koji se pod stručnim vodstvom svakodnevno provode već 30 godina. Zbog pomanjkanja sredstava udruga traži dopunu financiranja iz drugih izvora.

Kada je krajem svibnja OZANA svečano obilježila 30 godina rada, pokrenula je i kampanju Za novih 30! u kojoj od građana, tvrtki i institucija prikuplja donacije za nastavak programa za mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama u dobi od 23 do 54 godine.

Ti su programi u prostorima u Vukovarskoj srž i misija OZANE već desetljećima. Mjesto su učenja, socijalizacije i radnih aktivnosti za 49-ero mladih i odraslih osoba s intelektualnim teškoćama. One se završetkom školovanja po posebnom programu često ne uspijevaju uključiti u tržište rada, što vodi u izolaciju i osamu.

Pod okriljem Ozane – koja je preuzela dio dobrih praksi i iz engleske zajednice Camphill – nalaze prilike za rad, druženje, uključivanje u zajednicu, stjecanje samopouzdanja. Vrata su to u drugačiji život, itekako moguć za osobe s intelektualnim teškoćama, no u Hrvatskoj nedovoljno poduprt.

Korisnici u OZANI svakodnevno sudjeluju u umjetničko-terapeutskim, odgojno-obrazovnim i sportskim aktivnostima. Uče brinuti o sebi i zdravlju, pripremati jednostavnija jela; uključuju se u plesne, glazbene i terapeutske sadržaje. Obrađuju vrt, odlaze na izlete. Stručni djelatnici OZANE primjenjuju i načela waldorfske pedagogije te se oslanjaju na terapeutski učinak ručnog rada – štrikanja, pletenja, tkanja, keramike i filcanja vune. Okruženi prijateljima i podrškom, korisnici u OZANI nalaze svoje mjesto, radost i svrhu.

Iako je udruga u veselom tonu i s optimizmom obilježila 30 godina rada, nesporno je da su se nad nju nadvili i ponešto tamniji oblaci. Budući da u Gradu Zagrebu ove godine nije raspisan natječaj na koji se ranijih godina udruga redovito javljala, narušena je financijska struktura i stabilnost. Ne gubeći elan, udruga je reorganizirala aktivnosti i okrenula se traženju financiranja iz drugih izvora kampanjom Za novih 30!.

Kroz programe OZANE je u protekla tri desetljeća prošlo više od 120-ero djece s teškoćama u razvoju i 70-ak mladih i odraslih s invaliditetom. Želimo da im programi i aktivnosti OZANE budu na raspolaganju još dugo. Podržite ih donacijama, kako bismo ih zajedno održali još barem 30 godina!

Kampanji Za novih 30! se može donirati skeniranjem barkoda ili uplatom na IBAN: HR1223600001101403726.